WK 2014: de groepen

Door Thomas Oakey Reuters - Getty Images - ASSOCIATED PRESS
1 van 9 Volledig scherm openen

Groep A: Brazilië, Kroatië, Mexico, Kameroen

Na de loting kennen we de uiteindelijke groepen voor het WK voetbal in Brazilië Bekijk de fotogalerij

Het WK 2014 in Brazilië gaat op 12 juni van start in São Paulo met Brazilië vs. Kroatië. Mexico, de hoogst scorende groep uit Noord- en Centraal-Amerika, en het Afrikaanse Kameroen vervolledigen Groep A.

Getty Images - Reuters
2 van 9 Volledig scherm openen

Groep B: Spanje, Nederland, Chili, Australië

Groep B begint met een herkansing van de 2010 WK-finale, aangezien de huidige wereldkampioen Spanje het op 13 juni in Salvador weer zal opnemen tegen Nederland. Chili, die op de vijftiende plaats staat in de wereldranglijst, vervoegt samen met Australië de twee Europese grootheden.

Corbis - ASSOCIATED PRESS - Getty Images
3 van 9 Volledig scherm openen

Groep C: Colombia, Griekenland, Ivoorkust, Japan

Colombia opent zijn vijfde WK met een wedstrijd op 14 juni in Belo Horizonte tegen de Europese kampioen van 2004, Griekenland. Ook Ivoorkust en Japan spelen in Groep C.

Getty Images - ASSOCIATED PRESS
4 van 9 Volledig scherm openen

Groep D: Uruguay, Costa Rica, Engeland, Italië

Uruguay, Costa Rica, Engeland en Italië zitten in Groep D - één van de moeilijkste groepen van dit WK. Uruguay (die in 2011 de Copa América won) zal op 14 juni de eerste groepswedstrijd spelen tegen Costa Rica in Fortaleza, terwijl Engeland en Italië het pas op 15 juli tegen elkaar opnemen in Manaus.

ASSOCIATED PRESS - Reuters - Corbis
5 van 9 Volledig scherm openen

Groep E: Zwitserland, Ecuador, Frankrijk, Honduras

Zwitserland, die achtste op de wereldranglijst staat, zal het op 15 juni tegen Ecuador in Brasilia opnemen. Frankrijk en Honduras ontmoeten elkaar ook diezelfde dag nog.

Getty Images - Reuters - ASSOCIATED PRESS
6 van 9 Volledig scherm openen

Groep F: Argentinië, Bosnië-Herzegovina, Iran, Nigeria

Tweevoudig wereldkampioen Argentinië neemt het op 15 juni op tegen nieuwkomer Bosnië-Herzegovina in Rio de Janeiro. Iran speelt één dag later tegen de Africa Cup of Nations-winnaar Nigeria.

Corbis - ASSOCIATED PRESS - Reuters
7 van 9 Volledig scherm openen

Groep G: Duitsland, Portugal, Ghana, Verenigde Staten

De loting voor Groep G zorgde voor een interessante openingwedstrijd: drievoudig wereldkampioen Duitsland neemt het namelijk op tegen Portugal in Salvador. Ze worden vergezeld door Ghana en de Verenigde Staten, die elkaar al in de achtste finales van het WK 2010 tegenkwamen. Ghana versloeg toen de Amerikanen tijdens de verlengingen. Op 26 juni zal ook VS-manager Jürgen Klinsmann - voormalige manager van Duitsland, die hij naar een WK-verwinning leidde - het in Recife tegen zijn eigen land moeten opnemen.

Getty Images - ASSOCIATED PRESS
8 van 9 Volledig scherm openen

Group H: België, Algerije, Rusland, Zuid-Korea

België - die elfde op de wereldranglijst staat - neemt het in de relatief gemakkelijke Groep H op tegen Algerije, Rusland en Zuid-Korea. Op 17 juni speelt België in Belo Horizonte tegen Algerije, terwijl Rusland diezelfde dag tegen Zuid-Korea in Cuiaba speelt.

9 van 9